Tømmermænd

Hvem sagde tømmermænd?

Hvad med brag, fest og larm nytårs aften
og dyrene – får de tømmermænd dagen derpå?

Vi har vel alle mærket en snert, dagen derpå, i-i-i-kke rart vel!
Hverken de tømmermænd som kom efter for meget alkohol, kombineret med for lidt søvn, eller de moralske af slagsen.

Måske du ‘pludselig – hovsa, kom til’ at æde julemad helt uhæmmet, og du fik det aldeles dårligt. Eller du kender måske nogen som fik tømmermænd efter et ædeflip.
Der er god forklaring på det hele.

Forskellige former for tømmermænd

Jeg kan for eksempel, have helt alko-frie tømmermænd efter en koncert, hvor kroppens træthed overtager, og der bliver uro i mine øresten 🙁
Det sker når mine sanser har været bombarderet med masser af snak og min opmærksomhed har været spændt op. Hvor jeg har opfanget alle lyde, visuelle indtryk, og forholdt mig til mange talte ord (form og indhold). Så kan jeg  mærke trætheden og en form for tømmermænd der ganske ubehagelige. Efter koncert med Bruce Springsteen lå jeg i sengen flere dage. Ingen alkohol, ikke forkert mad, kun grundet larm og lyd.

Kæledyr – tømmermænd?

Men kan hunden, hesten, katten og andre husdyr få tømmermænd, helt uden at have fået serveret øl?
Ja da, helt bestemt.
Og har du husdyr, så har du helt sikkert oplevet dem have tømmermænd dagen derpå. Hvis du ellers har lagt mærke til dyrets ændrede reaktioner og adfærd.
Dagen(e) efter en larmende fest, hvor dyrets sanser er blevet overstimuleret, hvor hunden/katten mfl har skullet bruge energi på at udholde indtryk. Og som nytårs aften jo ofte er, voldsomt larmende, med brag og lysglimt, da opstår symptomer på tømmermænd hos kæledyret.

Træthed, svimmelhed

Se dit dyr i øjnene, hvis du ellers kan og du selv er fri for svimmelhed, hovedpine og træthed. Havde hunden hængende øjne, sov den mere, hvilede den sig mere end ellers, var den mindre sulten, mere tørstig, eller andet?
Har dit kæledyr spist mere eller mindre, glemt at drikke, eller drukket ekstra – er det på grund af den stress de oplever, ved uro og larm. Reaktionen kommer der efter.

Har brag og larm holdt dyrene vågne og parate?

Mange dyr har været i en tilstand af mere eller mere konstant “alert” –  parat til flugt, når bragene har eksploderet tæt på, længere væk hen over nytår.
Andre dyr gemmer sig – “flugt” – og nogle kan ses i en tilstand af passivitet – “freeze”.
Et år afprøvede vi at lade hestene gå på deres fold, nytårs aften, men det er jo sådan at når én hest bliver tilpas skræmt, smitter det alle andre. Det er alt for farligt at have en stor flok heste sprintende rundt på en fold. Heste der er mere og mere ophidsede, heste går let i panik, de løber i blinde, (en hest i panik er blind) de løber igennem hegn og kommer til skade. Og vores heste kunne ikke falde til ro. Så for at undgå de paniske heste skulle bryde ud, løbe væk eller komme alvorligt til skade, måtte vi sluse dem hjem og ind på stald.
Her faldt de lynhurtigt til ro.

Hestene på stald nytårs aften

Hos os er hestene inde, i rolige, trygge rammer til nytår. Lyset er tændt, det er ikke oplagt for dem at panikke, eller at løbe. Rigeligt med hø. Klassisk musik, iblandet radio ‘snak’. Rolige heste der lytter, hører og reagerer på lydene af brag udefra, opfanger nogle lysglimt, men som meget hurtigt slapper af igen. Deres nervesystem er godt hjulpet på vej, af vi kigger til dem i ind imellem.
Katten har sin egen hule i et afsides aflukket rum, her er tilsat en konstant og brummende lyd (tørretumbler/vaskemaskine/musik som katten er rolig ved).

Når alting er stabilt igen, kommer katten frem

Og hunden er ved vores side, og mærker tryghed ved vores følelsesmæssige tilstand. Vi – dens flok og familie, slapper af, gør nogenlunde som vi plejer, med en gennemgående hyggelig stemning. Ja vi har nok gæster, hvor stemning er rar, og hunden er med som den plejer , stemningen er behagelig. Vi kan lade  hunden få ørepropper i om nødvendigt for at begrænse larmen. Men vi kan ikke undgå at den er ekstra opmærksom og vågen, vagtsom og undrer sig over de særligt høje bum eller knitre lyde og ubehagelige hyl.
Alt er godt, selvom lydene er for høje og vi hjælper hunden til ikke at høre de voldsomme brag. Det kan vi gøre med snak mumlen, sang som dæmper de voldsomme lyde.Men dagen derpå, åh hvilken træt hund, mat i kroppen, og kæmpe stort hvilebehov den har 🙁

Vores naboer

Vi bor på landet og naboerne bruger heldigvis ikke særligt mange penge på krudt, og det nyder vores dyr godt af. Men alligevel, selvom vi passer på vores dyr, bliver de trætte dagen derpå.

Kom hviledagen i hu

Dyrene skal have ro til at slappe af i hyggeligste omgivelser. Hestene er  mere matte og trætte på årets første dag, den 1. Januar. Hestene giver efter og lægger sig for at finde fysisk og mental hvile.
Hunden hviler ud, og sover tungere, og i flere timer end ellers.
Det er tydeligt at når katten kommer frem, er det kortvarigt med trætte øjne. Alle behøver at restituere, og gør det den 1. og måske den 2. Januar. Det tager tid at overkomme.

Dyr til nytår

Jeg tænker på de arme dyr der ikke har let ved at udholde larmen. Dyret stresser, udviser stærk angst – og dens tømmermænd slår rigtigt hårdt.
Jeg holder ikke fjerkræ og ved ikke, hvordan de klarer sig hen over nytåret, men jeg har observeret at flere småfugle søger indenfor og putter sig i stalden hos hestene, her sidder de roligt indtil vi åbner døren og lukker heste ud, næste morgen. Så flyver fuglene med og plejer deres egne – måske tømmermænd.

Ved hjælp af stetoskop har kontrolleret hjerte slag, og dermed puls, på hestene. Hund og kat. Sammenlignet med dagligdagen, slår dyrets hjerte hurtigere igennem nytårsdagene, og topper nytårs aften, selv her hos os hvor fyrværkeriet er begrænset.

Mon de, der ligesom jeg, har dyr, slet ikke skyder nytåret ind, måske af hensyn til egne dyr, eller andres dyr, jeg håber det.

Hav det rart  🙂

About the author

Hvad synes du om det du har læst?

%d bloggers like this: