Computerstress

Jeg havde en tekniker på besøg på kontoret en dag, han svedte imens han pillede ved computeren, talte i mobilen og trommede med fingerspidserne hver gang der var to sekunder, hvor han skulle tænke sig om.
Hans energi svirrede i hele lokalet, og jeg blev påvirket og urolig tilpas. Jeg sagde til ham at den måde han bevægede sig på gav mig hjertebanken, men desværre ikke på en rar måde. Om han havde hørt det før.
Han svarede med et lavt “njøh” – jeg tog det for nej, men det lød alligevel som om andre havde sagt noget til ham med lignende betydning.
Jeg spurgte derfor: Har du travlt i din hverdag. “Jeg er ikke stresset” svarede han, heftigt, næsten inden jeg havde udtalt “hverdag”. I den benægtelse fornemmede jeg at det lå imellem linierne at han faktisk kunne mærke ubehag, måske stress, men ikke ønskede det skulle være sådan. Så jeg gentog hans sætning “Jeg er ikke stresset” efterfulgt af ” har du tænkt over om du har puttet et “ikke” for meget ind i den sætning. Det fik ham til at stoppe op i sit arbejde. Han tænkte sig lidt om og sagde “det kan godt være”. Det blev starten på at noget andet skulle ske for denne mand.

Vi bruger alt den tid vi har,
vi presser flere ting og gøremål ind og synes at tiden bliver et problem, men det er ikke tiden som er problemet!

Vi forsøger at strukturere kalenderen så der bliver et hul, der igen kan fyldes af noget andet. Alt vores tid bliver brugt, så der ikke bliver tid til at puste ud.
Jo, måske på den næste ferie. Eller, er indholdet af din ferie allerede planlagt med sightseeing, og forskellige aktiviteter, og, og, og ?

For år tilbage var det in at sige “det er sundt at kede sig”, lad os dog tage det frem igen og gøre det sundt at kede sig, i stedet for at vi zapper rundt i hverdagen, fra det ene til det næste. Selv relationer bliver zappet!
“Hvis ikke du kan opfylde mit behov,  som jeg ønsker, så må jeg videre til det næste”.
“Hvis det ikke er tilpas spændende at være sammen med dig finder jeg lige en anden der har mere at byde på”.

Vi tager, vi tager og vil have ydelser udefra…

De sociale medier er relations tyve – jeg tænker ofte på, hvornår mon man pludseligt opdager at den største del af befolkningen er afhængige, af at være på,
i gang zap – zap- zap.

Drop mobilen

Lad f.eks. mobiltelefonen være slukket, eller læg den langt væk, lad den være på lydløs. Den stjæler din tid, den dræber relationer. Og har du ikk esørget fo en matrix til at stoppe de skadelige stråler, så… nå ja men det er en helt anden snak.

Overvej om du i virkeligheden ikke kan kede dig. For eksempel, hvis du alligevel sidder ned og keder dig, synes du så at du ligeså godt kan udnytte tiden og løbe dig en tur. Er det sådan du tænker? At det er spild af tid at kede sig.

Hvad løber du fra?

Har du så stærkt brug for de stoffer der produceres i hjernen og i kroppen under løb, at du ikke kan have det godt uden at løbe, eller uden at foretage dig noget?

Kan du ikke sidde stille, uden at se TV – kan du overhovedet sidde stille og gøre ingenting? Har du prøvet? Hvad sker der med dig?

Du skulle unde dig selv tilbagetrækning

Du behøver ikke praktisere, meditation eller mindfullness.
Det behøver ikke at blive abstrakt.
Du behøver ikke partout at rejse langt væk som til Indien, Nepal, eller foretage en pilgrimsvandring på Caminoen.

Du kan sagtens få retreat og ro hjemme i Danmark, men du skal ville det!

Uanset hvor i verden du finder dit rette sted, din yndlingsplet, kan du give dig selv den særlig gave. Du skal bare finde den plet. Tage en beslutning og aktivt handle på den, nemlig at bryde en fæl vane.

Min foretrukne gave til mig selv…

har været at rejse nord på til Laplands rå natur, det er min foretrukne plet. Jeg har mærket på egen krop – som så mange andre før mig har gjort og stadig gør: at hjertet slår halv takt, både sjæl og legeme finder ned i en behagelig ro.

I et mennesketomt og dermed turistfrit område, helt uden støj, uden kunstige lyde, tager jeg armbåndsuret af, for at være i naturen. Totalt ligeglad med tiden.

Men at rejse kræver en del planlægning og økonomi, og derfor har jeg et flere udvalgte pletter i nærheden af mit hjem, som jeg anvender til tilbagetrækning og mini retreat.

I naturen sker små mirakler

Brug naturen og oplev disse små mirakler. Om du vil bruge di sse i et spirituelt arbejde, eller blot medtage disse ind i din hverdag, er helt og holdent op til dig.

Du har et frit valg. Men naturen er en gratis kilde til at vores krop og vores hjerne producere gavnlige hormoner og signalstoffer. Naturens positive egenskaber gør dig ganske enkelt mindre stresset.

Tilbagetrækning, kan også være at opfylde ønsket om at kede sig

Når du giver dig selv mulighed for tilbagetrækning, giver du samtidig dig selv muligheden for at være mere nærværende og lade det blive en sund vane. Det sunde er at du påvirkes positivt igennem nærvær, og gode relationer med andre, mennesker eller dyr. Du får ganske enkelt en større modstandskraft ved at være i gode relationer og rammes ikke så let af sygdom.

Ingen mennesker behøver påtage sig usund stress

Du kan vælge anderledes, vælge stress fra, hvis du vil. Det er ikke nødvendigt med metoder eller teknikker. Opskriften er forholdsvis enkelt: Det starter med dit ønske om forandring, her tilsætter du din vilje for efterfølgende at handle.

Ændringer sker ikke – hvis du fortsætter

Fortsætter du med at gøre det du altid har gjort, sker det samme
først når du handler på en ny måde, sker ændringen

Beslut dig allerede nu for at foretage en ændring, så den næste ferie ikke også skal fyldes ud med oplevelser og aktiviteter ligesom du plejer.

Hvad med en regulær tilbagetrækning, et retreat, som starten på en ændret livsførelse?

Hvis du er som de fleste mennesker, er du mere fokuseret på stressende begivenheder

Inden du tager afsted om morgenen – tænker du så på morgenens trafik kø og hvordan den vil bremser dig?
Tænker du på hvad du ikke har nået på jobbet?
Tænker du på det du ikke når derhjemme, eller hvor svært det er at få brikkerne til at falde på plads, med at hente børn i daginstitution?

Hver gang du har de tanker genskabes en stressende følelser der sandsynligvis ikke løser noget. Sikke et spild af tid!

Så indtil en eller anden finder ud af en måde at tilføje flere timer til døgnets 24 timer, må du enten skære ned på dine aktiviteter eller få det bedste ud af den korte tid du har.

Et godt forslag:

  1. Skær ned på aktiviteter – så meget at der bliver tid til at kede sig
  2. Vær opmærksom på og værdsæt positive situationer, begivenheder og relationer i dit liv. Når du gør det, vil du hver gang bruger dine tanker positivt, automatisk reducere den oprindelige kilde til din stress – de negative følelser.
  3. Vær bevidst om de situationer, begivenheder, relationer og tanker, der fremkalder negative, stressende følelser, giv dem plads og erkend at disse også er en del af dit liv. Gentag nu punkt 2.

Dette tager tager ikke længere tid, end at udtale sætningen, “Det er for besværligt – det har jeg ikke tid til”.

Valget er dit!

Hav det rart 🙂