Hvad er det du gør allerførst, når du vågner?

For mange er det  en naturlig del af morgenrutinen  at tjekke mobilen først – inden man gør noget som helst andet. Er det afhængighed?

Hvad gør DU?

Tjekker du mobilen?
– de sociale medier (facebook, twitter, instagram)?
– email, messenger, sms?
– nyheder?

Gør du det allerede -INDEN du står ud af sengen ?

 • Mobilen slår alt andet, også det som vi ellers bør have som første prioritet
  – når du er i et parforhold:  ” God morgen min elskede”
  – børnene, hunden, katten, papegøjen og andet levende der også burde have første prioritet i vores liv…”godmorgen min bedste ven, min kæreste skat, og hvordan har DU sovet, hvordan har DU det, her til morgen?”.

Ja det burde da være det, som er allervigtigst – mener jeg!

 • – Og hvad med dig selv, at mærke efter, vågne stille, strække dig, mærke underlaget, dig selv og din tilstand fra morgen stunden. Mærke om du har sovet godt, hvordan din krop og hele dig har det, her i de første minutter, imens og lige efter du er vågnet….

For mange er de to ovenstående punkter blevet til en ‘glat-barberet ged’ – altså  alt det levende. I i stedet, er det første der sker: at tjekke hvad der er sket ude i verden imens du sov, inden –  koncentrationen kan/vil rettes mod det nærmeste: dig selv, mennesket – og dine nærmeste, de såkaldte kære.

Men er de også i virkeligheden dine kære, hvis telefonen er vigtigere???

Gå glip – hvis du tør

Forestil dig nu, at telefonen ikke er der, når du vågner op.
Får den tanke dig til at føle ubehag, små-tvær, angst, eller vil du slet ikke forestille dig det fordi det er ikke virkeligt?
Så er det nu at tiden er kommet til en detox. En digital detox.

Hvorforfordi du allerede har koblet din bevidsthed fra, og fordi du er blevet dybt afhængig af en ting. Du er blevet afhængig af aktiviteter som udløser belønnings hormoner – med samme afhængighedseffekt som tobak, spiritus, sukker mm.
Vi kender også til en slags anden afhængighed, nemlig ludomani, men endnu har verden ikke erkendt at denne form for afhængighed, mobilafhængighed faktisk er endnu værre.

Denne afhængighed er dels ødelæggende for relationer, for den vigtige evne til at være i sociale sammenhæng.Og så er der strålingen.
Afhængigheden rammer både voksne og børn.

 • Sociale medier styrer vores selvbillede
  i stedet for at tale sammen, foregår der en envejs kommunikation, vi begrænser vore udtryk og umiddelbare meninger samt følelser som likes og emojis.
  Mange kan slet ikke forestille sig, IKKE at have kontakt via sociale medier eller sms  døgnet rundt.
  Afhængigheden, skader relationerne. Vores empatiske evne lider ey knæk, vi øver os mindre og mindre i at aflæse andres ansigter, vi mærker mindre og mindre den resonans der er imellem levende. Det som får os til at føle samklang imellem dig og mig imellem.
  Der opstår dissonans, kulde, rastløshed fordi det er svært at være sammen, bare være… i hinandens selskab og have kontakt!
 • Vi får ikke næring til spejlneuronerne i hjernen. Følelsen af at give næring via vores nærvær, er ikke tilstede og alt det som er vigtigt for vores selvbillede, selvfølelse, selvindsigt, selvværd bliver barberet væk.
 • I de senere år, kan vi (hvis vi gider) læse talrige rapporteringer om hvor skadelig teknologi kan være, i sær hvis vi lader den være en betydelig del af  hverdagen.
 • Vi får informationer i nyheder om at skærmen har skadelig indvirkning på, ikke blot dig og mig, men generelt på børn og unge der har meget skærmtid. Og når vi ved hvilke risici der er med den øgede stråling, betyder det jo at børn og unge har alt for meget skærmtid, og at den langt overstiger grænsen i mellem hvornår det er  -ok- og hvornår det er  -farligt-
 •  Angst – alene de sociale mediers betydning for børn og unges dagligliv, med øget angst og stress. Senest har vi set hvordan den almindelige ungdoms trend, som blev ualmindeligt, fordi unge delte filmklip af andre unge som havde sex. De følger som denne adfærd fik,  dels for dem der var aktive på filmen, dels følgerne af at være én af dem som have delt i ‘sjov’. Det mente mange var helt almindeligt, en almindelig holdning blandt unge, som egentlig var en totalt skævvridning, af hvad der i virkeligheden er en sundt holdning og indstilling, til almindelig god opførsel, etik og optræden. Det handler om pli og høflighed, som åbenbart ikke har været en del af de unges opvækst, det var én til forældrene. At bære forældre rollen med ansvarlighed, er at turde blande sig, gå foran som godt eksempel, slå forråelsen ihjel, være mere sammen med børnene og de unge, og selv vise vej – aktivt. Med sociale medier, med mobiltelefoni, som med så meget andet.


Teknologi er ikke blot dårligt – der er rigtig meget – RIGTIGT meget – godt, men udviklingen ift de teknologier vi omgiver os med i hverdagen har overtaget for meget i vores liv, og er mere skadeligt end gavnligt – mener jeg.

For få år tilbage, var det almindeligt med en adspredelse som biograf, fjernsyn, radio. Det var almindeligt at besøge familie og venner, være sammen. Det var almindeligt at vide hvordan vi var sammen, havde det sammen, tilbragte tid sammen, med aktiviteter som bragte os tættere på hinanden. Der var mange forskellige måder at være sammen på, men vi havde fokus på hinanden og vores tid sammen. I dag, er det chokerende hvor stor en plads mobiltelefonen har fået. Og hvor stor en magt den har over for mange mennesker. Den er en ødelæggende faktor, for det virkelige liv, på rigtig mange måder.

Skærmen har overtaget mere og mere af din tid

Forholdet til mobiltelefonen må tages op til overvejelse . Du må aktivt tage dine skridt – vælge til – vælge fra, og handle på dine valg.

10 tips til mindre mobiltid

 1. Prøv at lægge mærke til hvor ofte, du ser andre gribe deres mobil!
 2. Prøv så at lave samme øvelse, med dig selv!
 3. Gode ændringer – Slet de sociale medier fra din telefon. Hold i stedet kontakten med venner og verden, på en  computer/laptop. Blot et par gange om dagen.
 4. Kontroller hver enkelt app fysisk, og lad intet poppe op automatisk!
 5. Sæt telefonen på fly/sluk, og evt på hylden/i andet rum/i tasken, når du er til møde, på besøg, cafe, restaurant, sammen med venner
 6. Brug ikke telefonen, i mens du foretager dig andet, cykler, køre bil, sidder i tog /bus, går, løber, træner eller er undervejs.  Brug denne tid ti at opleve nuet, mennesker, skab kontakt tal med andre, så undgår du også strålingen, samtidig med at du oplever nuet, verden, vejret og ser meget mere af virkeligheden.
 7. Gå på toilet og i bad uden telefon
 8. Lad telefonen ligge i et andet rum end hvor du sover, du undgår stråling, du giver dig fri til at slappe af, sove trygt.
  Giv et gammeldags vækkeur fornyet popularitet, vækkeuret har bare én funktion at vække dig om morgenen.
 9. Lad mobiltelefon få en fast plads i hjemmet, tag den ikke med rundt.   Lad den ligge der –  også når du lige går ud med hunden, eller til middag, selskab, på besøg hos venner. Eller som punkt 5 – sluk den helt.
 10. Vælg mobilfri tid – for eksempel på din ferie, i en weekend. Tag tag mod til dig og giv vennerne besked om at du har valgt mobilfri tid, de kan ikke forvente du svarer straks. Det kan lade sig gøre  at holde fri og tage dit liv tilbage, tag både det og din sundhed alvorligt.

Det kan godt være du mener det er gammeldags. Det mener jeg ikke. jeg mener det er modigt, stærkt og klogt at tage beslutninger der viser ansvarlighed. Og i 2018 er det nytænkende at forholde sig til egen afhængighed og begrænse den, aktivt.

Jeg selv synes det er ret nemt at gøre det, hvis man vil

Min generation er vokset op i en tid hvor der ikke fandtes mobil telefoner, hvor man først skulle finde en telefonboks, en virksomhed eller et privat hjem hvor der var fastnettelefon, i det tilfælde hvor man skulle få brug for at ringe efter hjælp.
Der var ikke forstyrrende blip, bling og man kunne ikke eksponere sig selv, sine måltider, sine skridt eller ubehøvlede svar, medmindre man skrev et læserbrev i avisen.
Det gav en dejlig ro i hverdagen, og ikke mindst tid til refleksion inden man skrev det hersens læserbrev i raseri, harme eller hysterisk anfald af utilfredshed.

Jeg er glad for den lethed og frihed det giver, at kunne sende en tekst via telefon, uden at forstyrre modtageren. Vedkommende kan, når han/hun har tid til at læse og svare. Det er ganske smart.
Men jeg er også glad for at jeg har den mulighed at slukke og lægge telefonen væk, holde fri, være tilstede sammen med de mennesker, dyr, forsamlinger hvor jeg gerne vil være uforstyrret.
Og så er der strålingen fra mobilen wi-fi, bluetooth, og andet trådløst udstyr. Jeg vælger hensynet til andre, ligesom rygere kan vælge, ikke at ryge – i samvær med ikke-rygere, og dermed skåne dem for gift og tungmetallerne i røgen. jeg vil gerne undgå at øge strålingen, for især gravide, og små børn, samt dyr har særligt brug for at vi undgår stråling gennem bevidst handling og hensyn.
Det er smart på alle måder at begrænse brugen af mobilen.

Hav det rart 🙂