PSYKOPATEN

I løbet af ens liv møder man jo rigtigt mange slags mennesker, men mødet med en person der har psykopatien i jakkeforet er noget ganske specielt.

Første gang jeg selv stiftede bekendtskab med en psykopat, vidste jeg ikke at vedkommende var psykopat. Der skulle gå lang tid inden jeg forstod hvad det var og hvilken betydning det fik for mig.

Over mange måneder blev jeg viklet ind i et spind, som i edderkoppens spind der klistrer
– af et charmerende veltalende menneske, som meget indladende gav udtryk af at ville en hel masse godt, vedkommende fik på en utrolig overtalende facon formået at overtale mig til at tro vedkommende var et godt menneske som ville det bedste, kunne det meste  og var stort set i stand til at fremtrylle gode ting, samtidig med at vedkommende havde haft det ret hårdt og havde måtte overkomme og klare rigtig mange vanskeligheder og situationer.

Det kan ikke passe – hun virker da som et ordenligt menneske!

Ja ja men vent bare, hun viser snart…eller han viser snart sit sande væsen. De findes derude, tæt på dig iblandt os, disse mennesker som ødelægger livet for andre – Jeg skriver om psykopaten fordi jeg har mødt dem blandt de vi umiddelbart tror er helt almindelige mennesker, vi tror det bedste om folk, og har tillid til de taler sandt, men bag det pæne ydre kan skjule sig et ubehageligt, og ondt menneske – måske du genkender typen?
Derfor skriver jeg om psykopaten.

Jeg fik nogle overbevisende historier serveret om såkaldte venner, naboer, eller tredje personer der efter vedkommendes mening var slette mennesker. Jeg hørte historier om mennesker som gjorde mærkelige ting og havde bagtanker med svig overfor denne person. Automatisk fik jeg stor forståelse, fattede sympati for vedkommende. Følte mig draget imod, og stillede aldrig spørgsmål til om vedkommende talte sandt.
Vedkommende virkede jo intelligent, og kunne argumentere.

De pæne psykopater

 De fremtræder umiddelbart som intelligente og psykisk sunde mennesker med stærkt kropssprog og intens øjenkontakt. De kan have et pænt og tillidsvækkende ydre af charme, veltalenhed, aktivt kropssprog,  intens og ligefrem dragende øjenkontakt.
Det er en tillært adfærd og egenskaber, som gør det meget vanskeligt at gennemskue vedkommende.
Samtidigt ses en evne at få omgivelserne til at tro på at han/hun er en anden persontype for at kunne manipulere i fred og gøre andre ondt.

Men så skete der noget …

Jeg havde været meget ærlig i vores tid sammen så vedkommende kendte til mig og hvordan mit situation og følelsesliv hang samme. Og fra den ene dag til den anden oplevede jeg at blive ført bag lyset. Vi havde en klar aftale som vedkommende ikke overholdt og snakkede heftigt udenom da jeg mindede om vores aftale. Kan du ikke huske vi gav hånd på aftalen, spurgte jeg, og det var dit eget forslag.
Vedkommende var dygtig til at tale udenom, og kun se sagen fra egen side. Og som en slange der hugger, kom et modbydeligt udbrud, nedgørende arrogant og direkte væmmeligt. Trusler om hævn i ét sammensurium i en fortælling om at vedkommende var et stakkels offer. Pludselig så jeg mig selv som bedragerisk ond kælling!

Uforståeligt

“Det er jo dig der forsøger at ramme mig” sagde vedkommende. Jeg opdagede først langt senere at vedkommende var ‘rendt rundt’ i mit netværk og havde bygget en ganske forfærdelig løgn op – om mig, imens vedkommende selv fremstod som en ren ‘engel’ der blot var offer, med en evne til at få enhver til at have præcis den opfattelse af vedkommende, at det var da synd. Jeg blev den onde, historien blev bygget op således det hed sig jeg foretog mig ting som var forkerte, ulovlige, sindssyge og meget andet.

Brikkerne på plads

Når brikkerne i sådan et puslespil falde på plads, hvad det tog år om at gøre, fik jeg mange brudstykker af historier udefra. Fra mennesker der helt var faldet for samme charme, og indsmigrende personlighed. Nogle var blevet afvist på en meget egoistisk måde, andre havde endnu ikke gennemskuet det spind og den falskhed.

En bekendt formulerede sig sådan, jamen det var lige meget hvad, så var XXX jo klogest og vidste bedst, og sørgede for at få fuld opmærksomhed på sig selv og fik andre til at føle skyld.
En anden sagde aarr det kan vist ikke være sandt, XXX virker jo så troværdig.
En bekendt tæt på mig, kom dog af sig selv og spurgte om jeg havde haft samme oplevelse af XXX pegede på andres fejl, som fejlfinder, finder et hvert svagt punkt hos andre, for at udnytte disse til egen fordel. Om jeg var blevet præsenteret for opdigtede historier, og forsøgt manipuleret med. Til det kunne jeg svare – ja.

På et andet tidspunkt, oplevede jeg psykopatens spind i en forsamling hvor ingen overhovedet opdagede det spil der foregik – det var min egen fejl fordi jeg holdt kortene tæt ind til kroppen vedr. vores relation, jeg bildte mig selv ind det var at være loyal overfor vedkommende. Allerede dér skulle jeg have sagt fra.
Men selv et netværk af professionelle fagfolk blev ført bag lyset. Og brikkerne faldt først på plads for mig, da vi langt senere sammenholdt vores oplevelser og viden.

Efterfølgende har jeg lært at spotte en psykopat

Jeg har mødt mange mennesker som har fortalt om deres liv med en psykopat:
–  hvordan det er at leve sammen med en psykopat, hvordan det er at have en nabo til psykopat, en far eller en mor, der er psykopat, en chef der er psykopat og hvad det har gjort ved dem. Hvordan de er blevet narret, udnyttet, og har mistet venner fordi ingen har kunnet gennemskue personlighedsstrukturen hos en psykopat, og på den bekostning har retssager fået forkert udfald (til fordel for psykopaten), forældremyndigheden er blevet tildelt den psykopatiske eks ægtefælle,  og hvordan fagpersoner føres bag lyset af den intelligente psykopat.

Jeg har mødt en del mennesker med psykopatens personligheds struktur, og møder dem stadigt. Derfor har jeg skrevet indlæg om særhed her på bloggen.

Et hvert menneske som har været offer for psykopatens spil, har været igennem noget ganske ubehageligt, man glemmer det aldrig.
Disse psykopater er verdens midtpunkt, blottet for empati, de har en evne til at bilde folk ind at de er empatiske, men det er tomme og store ord, der snyder. Handlingen taler for sig, det tager bare lang, lang tid inden omverdenen forstår hvilken alvor det har for den som psykopatens handlinger går ud over…

Både mænd og kvinder
kan have  psykopatens personlighedsstruktur

Man tror det kun er mænd

– der kan være psykopat, måske vi tænker ud fra mennesket i medierne som udfører umenneskelige og sindssyge gerninger, vi tror de alle er voldelige, mordere, og bedrageriske mænd,. Vi har hørt om både mordere og onde mennesker.

Mange kvinder scorer “fuldt hus” i psykopat træk

man tror bare ikke at den charmerende og intelligente kvinde kan være en psykopat
men DET kan hun.

Se om du genkender disse træk…

Hav det rart!