Hesten som terapeut

Hesten er ikke terapeut!

Hesten er et levende væsen der ikke har intentioner om bevidst at være terapeut eller at hele et menneske:
Men samværet med heste kan blive terapeutisk, altså helende eller healende.

Årsagen til at samvær bliver helende, er blandt andet at samværet styres af en hjælper(terapeut), der arbejder hen imod et mål, og derigennem forekommer en behandling af den menneskelige ubalance, med hesten inddraget kan dette være mere eller mindre effektfuld.

Healende samvær med heste er på den mere spirituelle side en måde man kan arbejde med – sig selv, hvor det er healingen i sig selv der har fokus, altså en mere diffus forklaring, som altid er en subjektiv oplevelse.

Hesten bliver aldrig terapeut!

Årsagen til bedring er aldrig hesten i sig selv – men måden den professionelle griber problemet eller sagen an på.
Der findes masser af eksempler på hvor mennesker i et øjebliks “himmel-falden-hed” har følt sig frelst eller hensat i en anden verden af frelse og tillæger hesten denne evne som deres terapeut. Dette er kun den delvise sandhed, og kun en del af din heling.

Kun hvis man formår at overføre oplevelsen og dermed læringen, altså at integrere oplevelsen og omsætte den til handling – da har det været helende eller et healende samvær.

Men vores blinde pletter gør at vi ikke får set hele billedet, eller hele historien vendt på hovedet. Dermed risikerer vi at bilde os selv ind at det var hesten der var terapeut, at det er nok at være sammen med hesten, for den trøster os, er den bedste ven og så videre.

Men vi kommer ikke videre, vi står i stampe lige der

Vi bruger det helende aspekt i samværet med hesten som undskyldning, og undgår dermed at erkende vi har blinde pletter. Vi skjuler de blinde pletter og kommer ikke frem til den forståelse at vi rent faktisk behøver at se på disse blinde pletter for at komme videre i livet.

Lomme-terapeut

Pas på at du ikke “lomme-teraperer” dig selv
Lige så snart der sker en lille smule, fordi du er sammen med en hest, at du tror det er hele sandheden. Det kan let blive en sovepude! Fordi oplevelsen er “lyserød” og den stryger dig med hårene.

Alt det som sker i samværet med hesten, kan have en målbar effekt hvis der efterfølgende sker en ændring i menneskets liv og dagligdag og det specifikt kan forklares, mærkes og ses ved adfærdsændring, mønster brud etc.

Så hesten er medvirkende i terapien, den kan inddrages, med stor fordel til nogen af de aktiviteter der har til hensigt at hele eller heale. Dens væsen, dens instinkter kan også få spirituel betydning der spiller med og imod, for at fremme læring og selvudvikling hos mennesket. Men den gør det ikke alene (kun i enkelte tilfælde).

Samvær eller terapi

Derfor kan man sagtens mærke at almindeligt samvær, sætter gang i følelser, tanker intens opmærksomhed – at man bliver anerkendt og gerne strøget med hårene, hvad vi alle sammen har brug for og trænger til, men ikke ubetinget er det bedste for os altid.

På et givent tidspunkt må selv hesten give op og sige fra over for dit ønske om at den skal være terapeut og tage del i din heling og selvudviklingsproces. Hesten har da heldigvis (for nogle hestes vedkommende) sit eget liv og kan vende dig ryggen, til fordel for en tot græs. Det er her terapeuten så spørger dig: Hvad gør det ved dig at den vender dig ryggen?

Og så begynder terapien jo først at tage form…

Hav det rart

Bestil tid til terapi med hest, psykoterapeutisk ridning her

Heste i terapi: Introduktionskursus / Kursus for behandlere / Workshop / Lederseminar /Medarbejderkursus.
Forløb: Individuel terapi, gruppe terapi, parterapi, familieterapi

About the author

%d bloggers like this: