Heste tåler dårligt varmen

Jeg læste lige på facebook forleden om en der undrede sig over hvorfor hendes hest gik “sådan”? Om den måske var doven eller træt eller det var varmen eller…

 Nu er jeg så blevet opfodret til at skrive om varmen og dyrene
læs videre om hunde i varmen her

Vi ser heste gå på en mark, hver der er hverken træer eller læskure til at yde dyrene skygge.

Solen bager, temperaturen stiger og – ja bevares 25-28 grader er jo ikke noget det kan bliver meget værre,  og sydpå har man også heste osv. Sådan kunne man sige men…

FAKTA:  Heste tåler varmen dårligere end mennesker

Så imens vi bager og steger i solen, og sveden driver af os,  nyder at blive solbrune, ja så sker der noget helt andet med hesten.

Heste overophedes 3-10 gange hurtigere end mennesker

  • Heste har en større procentdel af aktiv muskelmasse end vi mennesker
    Når muskler bruges, producerer de store mængder varme. Det er mere aktuelt hos heste fordi de har så stor en muskelmasse.
  • Heste er også afhængige af at svede meget, for at kunne blive afkølet
  • En hest kan svede ca 15-20 liter i timen for at køle ned (når det er tørt og køligt)
    og op til 30 liter i timen under høj varme og luftfugtighed.
  • Kun op til 30 procent af sveden er effektiv til at køle hesten ned via fordampning.

Tænk lige over det når du gerne vil ud i sommervarmen og ride som turist:

Det kan godt være det er fedt for dig, at ride på en strand, i en skov på et marked, i bakkerne, eller i et dansk  ‘sommerland’ eller måske ude i verden (Italien, Spanien, Grækenland,Frankrig, USA, Thailand, Syd Amerika osv).

Har DU det varmt så tænk over at hesten arbejder

Og husk  det, når du vil tage på tur med din egen hest,
og ride i den dejlige varme sommer

Det kan godt være du selv synes det er herligt vejr og det helt perfekte vejr i sommervarmen, men en tur, hvor du bliver transporteret og stort set bare stønner af varme, det er direkte at plage hesten…

Tænk også på det, før du går ud og longerer din hest, i den bagende sol

Det er både ‘dum i arbejde’ bare for din skyld, og det er samtidigt ubarmhjertigt overfor hesten. Longering er jo i virkeligheden et meget målrettet arbejde hvor hesten ikke bare skal rende rundt i snor fordi…

Dressur, spring og andet muskel og mental arbejde:

Husk det – særligt når du rider- i strålende sol og varme  feks. dressur eller andet arbejde hvor du beder hesten fysisk og mentalt udfører anstrengende øvelser, disse er jo kun for din skyld! De kan sagtens udsættes til det bliver svalt og hesten bedre kan holde ud at arbejde.

Når hesten sveder

  • ses det at den tap-drypper med sved, dermed mister den en masse livsvigtige salte. Saltene skal erstattes. Det kan du gøre ved at give hesten elektrolytter.

Hvis du giver hesten frisk vand

  • og tilbyder den endnu mere vand, vil ekstra vand, fortynde dens kropsvæsker og kroppen vil reagere med at svede endnu mere, og afgive endnu flere salte (som den jo sveder ud)!

Har du en hest med væskemangel – altså dehydreret?

Er du i tvivl så lav knibe øvelsen på huden, den skal være spændstig og springe tilbage straks, er huden langsom eller sidder lidt i knibeformen, er den helt gal!!!)
Blot at give hesten vand, vil ikke rehydrere en dehydreret hest. Hesten har hårdt brug for de salte.

Derfor: Giv hesten elektrolytter

Som erstatning for væsketab gennem sved tilsættes lidt elektrolyt pulver til dens drikkevand, og du øger langsomt mængden, indtil fuld dossering(se på bøtten fra producenten).
Husk også at tilbyde hesten mineralsten til fri afbenyttelse hen over forår og sommer månederne. Disse kan du købe her
Bliver hesten træt pga væskemangel, bliver den desorienteret, dingel og går underligt, ligesom vi mennesker der får hedeslag solstik og er i væske underskud også bliver skidt tilpas, og slet ikke får drukket.
Hesten kan kun fortælle dig den har det skidt, ved at du er ekstra opmærksom på den, og forstår dens signaler – men med elektrolytter kan du forebygge den bliver skidt tilpas, når den sveder meget og det er varmt i vejret!

Hvad er elektrolytter ?

Elektrolytter er vigtige bestanddele  af hestens kropsvæske, elektrolytters funktion er at bevare og opretholde nervefunktion, en normal muskel funktion og opretholde en god normal væskebalance. Er hesten i underskud kan det hurtigt føre til nedsat fornemmelse for tørst/sult, altså manglende drikke lyst, dens muskelfunktion og nervefunktion  svækkes, hesten bliver sløv, får nedsat stemnings leje, den yder dårligt
men det betyder også at fordøjelsen let kan gå i stå (kolik/tarmslyng).

Hav det rart derude i varmen – alle heste 🙂