Du er min helt

At kunne modtage og give

Forleden dag på klinikken afsluttede jeg et samtale forløb med en klient.

Egentlig ville manden gerne have fortsat, for som han sagde:

du er min helt

Men der var ikke længere grund til at fortsætte de samtaler.

Årsagen til han søgte min hjælp var et behov for coaching, men allerede første gang fik vi klarlagt hvad er rådgivning, hvad er coaching og hvad er terapi – så terapi det blev.  Selv om han sagde; det troede jeg ellers kun var til når man fejlede noget .

Igennem vores samtaler fik han lagt ‘svesken på disken’ og så her sine små-frustrationer fra helt nye vinkler.
Første gang det gik op for ham at problematikken var en helt anden end først antaget, da blev han meget stille, meget stille!
De næste gange havde han ny sveske med til disken, som han sagde.
Hver gang blev problematikker vendt, og han arbejde helt ind til benet, og dybt ind i hjertet.

At give et Tak

Det lyder lidt dronningeagtigt, sagde han, men af hjertet tak.
Vores jargon igennem timerne havde været afslappet men alvorlig, og det var nyt for mig at høre den formulering, men kunne både se og mærke han mente sine ord, han var taknemmelighed.

Men at tage imod et “tak fra hjertet”?

Jeg kunne fortsætte med at tale og sige selv tak, men jeg lærer jo også selv noget i disse samtaler.
For et par år siden mødte jeg en ung pige hvis svar på tak, ros, og anden feed-back blot var: “Modtaget”.
En måde som for nogen måske kan virke lidt afstumpet. Men ikke for mig, det er jo helt naturligt, at kunne modtage og give.
Så at give feed back, ros, anerkendelse, kritik, til et andet menneske behøver ikke blive kommenteret tilbage. Med jamen det var så lidt, i lige måde, jamen det er fordi  at…eller andet.
Et “modtaget” er jo alt sigende. Så jeg modtog, og sagde modtaget.

Det er s’gu første gang jeg har oplevet at få modtaget et tak med “modtaget”, sagde min klient, det er fantastisk følelse at du tager imod mit tak. Den vil jeg gerne have lov til at bruge, må jeg snuppe den, spurgte han. Ja, gør endelig det, svarede jeg. (Jeg bliver jo glad når jeg kan give noget, der kan bruges).

Og da jeg blev til en helt, og ikke bar én men en: “min helt” da tænkte jeg godt nok, arh det er måske lige i overkanten, men forstod jo godt baggrunden for at jeg var blevet en personlig helt.
Det var helt okay. Jeg modtog den, med tak og glæde.

At kunne give

– fra hjertet, og at kunne modtage i hjertet, det er i sig selv en gave.

“Af er ærligt hjerte” er et velkendt udtryk, det kan tolkes som hudløs ærlighed, eller tale uden omsvøb, ikke at skjule noget, at turde sige sandheden uden at tænke på sig selv og de konsekvenser det må få.

Mange passer på sig selv, og svøber sandheden ind i – først ros, så sandhed, så ros, en efterhånden velkendt teknik.  Men det virker ikke særligt rart, at være modtageren, for det kommer ikke af et ærligt hjerte. En virksom teknik som også min klient havde lært på et (leder) kursus, og havde anvendt flittigt de sidste år.  Men selvom det er sådan “man gør” – så virkede det  ikke for ham, fordi modtageren reagerede ikke som forventet.

At kunne modtage

– med hjertet, det sætter følelser i gang. Vi mærker at det gør noget ved os, vi mærker om det kommer fra et ærligt hjerte, fra en lært teknik eller en metode.

Vi risikerer at blive ramt i hjertet, men om det stikker, varmer, giver glæde eller tristhed, vi kan alligevel tage imod med ydmyghed med et ærligt hjerte, når det kommer fra et ærligt hjerte.

Nok om det. En kærlig tanke går lige tilbage til en af mine hverdagshelte, af hvem jeg lærte at sige”modtaget”.
Tak 😉

Prøv, som min klient gjorde, at teste sætningen:
Når man kan mærke empatien,
ser man ægtheden og så kan man høre ærligheden,
og tage imod den.

Hav det rart 😉

About the author

Comments

Hvad synes du om det du har læst?

%d bloggers like this: