Brugshund i mesterlære

Hunden i lære

Har du allerede har læst indlægget om  en ny lille hund?
dette indlæg er en fortsættelse, den lille hund er nu 1½ år gammel og gået i mesterlære som terapihund.

Men på vejen her til, er fulgt bemærkninger med som disse:

“Uha kan det nu lade sig gøre, det jo en schæfer?”
Ved du egentligt hvad, du har med at gøre?
Kan det lade sig gøre når hunde også lærer almindelige brugshunde ting?”
“- vil det ikke konflikte?”
“Det er nok ikke så klogt, man risikerer vel at hunden ikke kan kende forskel og bider de forkerte”

-disse er bare nogle af de kommentarer der følger i kølvandet når jeg siger terapihund, om min dejlige grå schæferhan.

Det er jo en grå schæfer – det kan man ikke!

Min egen kommentar til det med at bide de forkerte... jeg vil gerne slå fast, at grundtræning som brugshund handler ikke om at bide, det er en stor misforståelse – og jeg plejer gerne at sige til dem som tror det; det handler mere om ikke at bide, samt at slippe på kommando.

Hundens personlighed

Det handler i langt højere grad om at finde frem til hundens personlighed og evner, og lave noget sammen med den, som den også synes er sjovt ligesom ejeren synes det er sjovt. Læring og aktiviteter man kan anvende i dagligdagen, som er udviklende og til glæde for hunden. Det er ikke bare noget med at man lærer sin hund tricks og kunster, det er ligeså meget at ejeren lærer af sine egne adfærdsmønstre, og undgår at gentage dem uhensigtsmæssigt!

Grundighed

Den grundtræning vores hund  får, består i hovedtræk af almindelig læring igennem leg trænes lydighed. Hvor efter der bygges mere læring på. Det er for eksempel øvelser i at følge et spor og finde ting eller mennesker, øvelse i at kunne forcere forhindringer, klatre, balancere, og gå i højden, finde vej i mørke, vente ‘på det bliver ens tur’, og ‘tackle en mand’ som stikker af eller stoppe en mand der på vej til overfald indbrud og lignende. Men det er vigtigt at man ikke skal gå for hurtigt frem. De ambitioner som hundeejeren har /eller ikke har for hunde, får betydning for om det mislykkes eller lykkes. Vigtigst er viden om hundes personlighed, målet med træning og læring og viden om hvordan hunden bedst lærer. For hunderacer er vidt forskellige.

 Træning

Når den første træning er godt i gang, lærer hunden at skille tingende ad, altså ikke bogstavligt talt, men at kende forskel på hvornår den har fri og hvornår den er på job.
Dens primære job hos mig
1. Vagthund/brugshund – her hersker den basale grundindlæring og lydighed, hunden er vagtsom, mere oppe i gear, dens stress niveau og opmærksomhed bruges konstant. Der kræves hurtige skift, hurtig- samt meget præcis handling. Hundes fører må intet overlade til tilfældighederne.
2. Terapihunde job – minder en smule om at have fri, men hunden må dog kunne beherske sig og være lige så lydhør over for føreren. Her er stress niveauet modsat, der kræves at hunden kan forholde sig fuldstændigt i ro – ikke bare ‘dæk’ på kommando men forblive afslappet uanset hvad der måtte opstå, samt kunne ignorere skiftende stemmeføringer og handling.

Så mesterlæren består i korte træk af at være rolig, være med, følges ad uden at springe rundt og slå sjove salto lignende spring. At  finde sig i lidt af hvert, på kommando.

Hvad er lidt af hvert?
Lidt af hvert i grundtræningen er tandbørstning, og at en dyrlæge må røre alle steder når det er nødvendigt.
Men dernæst, indgår også andre fremmede mennesker i kategorien lidt af hvert, børn og babyer til eksempel! Voksne klædt i sjaler, tæpper, store regnslag papaplyer eller farvet tøj lige fra pailletkjoler og larmende stillethæle, til mystisk uniformer, fastelavnsudklædninger og andre af menneskets mærkelig måder at klæde sig ud på.

Lidt af hvert er også at blive krammet, nusset imellem trædepuderne, kysset, og som her – at være fotomodel og selv blive klædt ud. At finde sig i at blive løftet og desuden posere på kommando.  Sammen med fremmede mennesker og andre øvelser i terapi lokalet,  bliver “lidt af hvert” temmelig bredspektret.

terapihund

Kan du ligge i ske med din hund?

Ja da og alt det andet. Træning handler også om at hunden har 100%  tillid til dens mennesker, her er det Caroline som snupper hunden på nakken og bærer ham. I svømmehallen og i havet/søen handler tilliden for eksempel også om at bede hunden springe i vandt og svømme fra a til b, ja, men også om at stoppe op og være  passiv og lade sig bære/føre i vandet, uden spjæt.
Og normalt ligger en hund vel ikke i en reol, men Enzo går gerne ind på nederste hylde eller i et skab på kommando.
Og hvad skal man så bruge det til?
Det er træning, der har til hensigt at hunden trygt gør hvad vi beder den om uden at være bange. Uanset hvad vi beder den om så må den have tillid til sin fører.
🙂

Mesterlære

Jeg kalder det mesterlære, helt selvopfundet, men udtrykket er fra den tid hvor jeg selv var i mesterlære og lærte af min mester, ved at følge og gøre som mester sagde og gjorde. Dengang brugte vi ikke udtrykket copy paste, men det anvender jeg meget i mesterlæren. Så tilvænningen også handler om – at hunde lære at gøre hvad, hvornår, hvor lang tid af gangen, og så overføre det i terapien senere hen.
De almene kommandoer kommer slet ikke med ind terapien. Kommandoer som “sit”, “dæk”, “apport” mm kommer slet ikke ind i terapi rummet. Vi bruge ord. Andre opgaver.
Her lærer hunde i stedet nye ord og betydninger 🙂 som er en videre uddannelse. Nogle bruger en terapi hund som kramme hund, og tager det for givet at den vil det – men vær varsom for selvom hunden er en lalle glad labrador, så har selv den signe grænser og behøver ikke finde sig i hvad som helst, fra hvem som helst!
Har du brug for hjælp til trænings program af din terapi hund? Det kan jeg hjælpe dig med, fra hvalp til terapihund.

Kig i indlægget udtryk der gør indtryk og se flere eksempler på lidt af hvert.

About the author

Hvad synes du om det du har læst?

%d bloggers like this: