Bid eller ej?

fra eget indlæg – Hest online 2010

Jeg har lige overhørt en samtale mellem fire yngre kvinder, der mere eller mindre diskuterede, hvilket bid der var bedst og den ene vovede sig selv ved at sige:

“Hvorfor ikke bare lade helt være…”

En modig pige, hvis ord ramte som en granat midt i gruppen.

Det blev en intens, først snak og efter få minutter, heftig diskussion, omhandlende brug af bid i hestemund.

For mig var det interessant at lytte til den diskussion, hvor den ene kvindes argumenter var rigtige fine, men hvor samtalen vendte sig til en vind/tab diskussion, hvem der havde ret. Hvad der var bedst eller ej – for rytteren, og hvorfor det slet ikke kan lade sig gøre.

Tre mod én i 1½ time, hun kæmpede ikke hårdt den unge kvinde, hun fremlagde facts!

Men alligevel blev hun stoppet af “gode” undskyldninger der blev ved og ved… jamen så bruger du jo næserem, jamen så rider du jo ikke dressur på højt plan, jamen så og så og så.

Ak ja, tænkte jeg, der går endnu 100 år – og måske deres børnebørn vil forstå.

Det vi har lært

Jeg er selv opdraget med at tage fat i tøjlen, vel vidende at den sad fast i et metal bid i den anden ende, også vel vidende om at biddet lå i hestens mund.

Dengang syntes jeg ikke det var synd. Det var en nødvendighed. Det var hvad jeg havde lært – jeg kendte ikke til andet. Det gør jeg heldigvis i dag.

Det er ikke min mission at prædike, eller at pege fingre – men gøre opmærksomt på at alt for mange lader stå til, og gør som vi altid har gjort, lægger undskyldninger på bordet, som om vi sidder i ´kortspil´ og lægger alle de gode kort ud på bordet for at overbevise andre om at vi har de bedste kort, de bedste undskyldninger for at vinde – for at lægge bid i hestens mund som historien foreskriver !

Det er dejligt, at mange flere derude i landet og hele verden
tager diskussionen, for og imod, eller bare snakker om hvorfor !

Jo mere fokus på emnet, jo større chance har heste for at møde forståelse, og jo bedre mulighed har ryttere og hesteejere for at se hvad det i virkeligheden er mennesket påfører hesten.

Så et stort smil herfra – når snakken falder på hestens mund og bidsler.

Hav det rart.